10.00 uur Ds. M. van der Zwan |
18.30 uur Ds. C. Boele uit Polsbroek |
|
Organist: Henk van Lingen |
Organist: Gerrit Christiaan de Gier |
|
Ouderling van dienst: Johan Bastmeijer |
Collecten
Uw collectegift kunt u geven in de collectezakken bij de uitgang van de kerk. Ook kunt u deze zelf overmaken op de onderstaande rekeningen. U kunt ook geld overmaken via de “webshop” op de website van de kerk (scan de QR-code), of de app Appostel genaamd, vanaf uw tablet of smartphone.
Uw collecte bijdrage voor |
Graag over maken naar |
Plaatselijk jeugdwerk (1) |
NL24 RABO 0169 2070 05, op naam van Diaconie Herv Gem IJsselstein |
Pastoraat (2) |
NL82 RABO 0169 2052 82, op naam van de Hervormde Gemeente IJsselstein |
Zondagschool en crèche
Er is zondagschool en crèche. Tijdens de zondagschool gaan we het hebben over Jesaja 2 “Zwaarden worden gereedschap”.
Bediening Heilige Doop
Zondag zal in de morgendienst de Heilige Doop worden bediend aan Marc Willem Arthur Bijlsma. Marc is de zoon van Wiebe en Lotte Bijlsma, Cornelis van Haarlemlaan 12, 3411 VJ Lopik. Wij zien met Wiebe en Lotte en hun beide families en dierbaren uit naar deze dienst. Na de dienst is er gelegenheid om de doopouders in het koor van de kerk de hand te drukken.
Bijzondere kerkopenstelling zaterdag 10 mei
Op D.V. zaterdag 10 mei 2025 openen we feestelijk de deuren van de Oude Sint-Nicolaaskerk! U bent van harte welkom tussen 10:00 en 16:30 uur voor een dag vol activiteiten, waaronder een tentoonstelling over de restauratie, boeiende presentaties en inzage in het kerkarchief (1642-1964). Om 10:00 uur zal onze eigen predikant ds. Van der Zwan deze dag openen.
Voor verdere informatie zie de weekbrief van vorige week.
Gemeente-avond 14 mei
Op D.V. woensdagavond 14 mei zal er een gemeente-avond zijn waarop u wordt bijgepraat over diverse onderwerpen die ons als kerkenraad in de afgelopen periode hebben bezig gehouden. Om u als gemeente de gelegenheid te geven zich hier op voor te bereiden op deze onderwerpen, geven wij hieronder een toelichting bij de onderwerpen die op de gemeenteavond aan de orde komen.
Jaarrekening 2024
Voor de pauze zullen de kerkrentmeesters de jaarcijfers over 2024 presenteren en daar een toelichting bij geven. Ook zal worden toegelicht waar de kerkrentmeesters nog meer mee bezig zijn.
Na de pauze zullen er een aantal onderwerpen de revue passeren.
Collecteren tijdens de dienst
Zoals u weet wordt er sinds de corona-epidemie niet meer fysiek gecollecteerd in de dienst. Vanuit een aantal kanten is opgemerkt dat de collecte toch ook een wezenlijk onderdeel van de eredienst is. De kerkenraad heeft hieromtrent advies ontvangen vanuit de liturgiecommissie en na zorgvuldig beraad in de kerkenraad is het volgende besloten:
Het voorstel is om naast de mogelijkheid om digitaal te blijven geven voor de collecten, ook weer een fysiek collectemoment in te voeren van (voorlopig) 3 collectes. Op termijn is de intentie dat we teruggaan naar 2 collectes. Als plaats voor de collecte kiezen we een moment na het dankgebed dus voor het laatste zangmoment in de dienst. Op deze wijze blijft de eenheid van de dienst zo goed mogelijk bewaard en voorafgaand aan de collecte kan het collectedoel ook aandacht krijgen in de voorbede. Tijdens de collecte speelt de organist een passend stuk muziek naar keuze. Na de collecte volgt het laatste zangmoment en tenslotte de zegen. Er is dus vooralsnog geen collecte meer bij de deur.
Het voorstel is dit in te laten gaan vanaf zondag 1 juni.
Missionaire oriëntatie
Het traject rond de missionaire oriëntatie is inmiddels afgerond. De laatste voorbereidende stap in dit traject was de presentatie op de gemeente-avond van 19 maart jl. Aansluitend heeft de kerkenraad een advies ontvangen van ds. Klaas van Meijeren. In haar vergadering van 23 april jl. heeft de kerkenraad besloten het advies op te volgen. De kern daarvan delen wij hierbij met u/jullie.
De IZB ziet zeker mogelijkheden voor de missionaire toerusting van de gemeente en een Focustraject vanuit de afdeling ‘IZB Toerusting’ lijkt daarvoor het meest geschikt. Een Focustraject laat zich typeren als ‘een beweging naar binnen’ en ‘een beweging naar buiten’. De beweging naar binnen heeft als rode draad: prediking en – daaraan gekoppeld – kringwerk gericht op het hart van het Evangelie en van daaruit rond missionaire thema’s. De beweging naar buiten krijgt gestalte door gemeenteleden te motiveren en daarbij oefeningen aan te reiken om juist in hun persoonlijk leven getuige van Christus te zijn.
Inmiddels is er een kernteam gevormd, dat op dit moment bestaat uit ds. Marcel van der Zwan, Johan Wiegman, Adriaan de Jong, Nico Beekman en Raymond Fricke. Mogelijk worden hier nog enkele personen aan toegevoegd. Op de gemeente-avond zullen wij nog een korte toelichting geven over het vervolgtraject en de kosten die dat met zich mee brengt.
Intochtslied en Votum en Groet
Als koning Willen Alexander binnenkomt in de vergadering van de Staten Generaal of bij welke gelegenheid dan ook, gaat een ieder staan om eerbied en respect te tonen. Als aan het begin van de dienst het Votum en de Groet worden uitgesproken zouden wij dan niet ook gaan staan?
Na het stil gebed van gemeente en dienaar van het Woord, waarin zij de hulp en de aanwezigheid van God inroepen, spreekt de dienaar het votum uit. Hierin spreken we uit dat onze hulp en verwachting van God is. Daarna volgt de groet. Wanneer we door de Heere gegroet worden, zegt Hij ons Zijn genade en vrede toe. Hij komt als het ware de dienst binnen. Kunnen wij hierbij blijven zitten?
Aan het einde van de dienst worden vergelijkbare woorden uitgesproken, we mogen onder de zegen van Hem huiswaarts, hierbij staan we ook.
Nadat wij als kerkenraad van de liturgiecommissie hierover een advies hebben ontvangen, stelt de kerkenraad voor om als gemeente na de afkondigingen te gaan staan en dan te blijven staan tijdens het intochtslied en de voorbede en als votum en groet worden uitgesproken.
Het voorstel is dit ook te laten ingaan vanaf zondag 1 juni.
De Geloofsbelijdenis
Wij zijn gewoon de Geloofsbelijdenis aan te horen en in stilte in ons hart mee te belijden. De gemeente wordt dus actief gevraagd mee te doen. De liturgiecommissie heeft de kerkenraad voorgesteld de gemeente hiervan meer bewust te maken. Het hardop meezingen van de Geloofsbelijdenis kan hieraan bijdragen. Bij een gastpredikant is dit al al wel eens gebeurd. Daarbij merken wij dat dit een positief effect heeft en het voorstel is dan ook dit frequenter toe te passen. In de bundel Weerklank staan diverse uitvoeringen die hiervoor geschikt zijn. We doen dat dan wel staande. De kerkenraad heeft er mee ingestemd dat vaker, met name bij de eigen predikant, het belijden van ons gemeenschappelijk geloof op de hiervoor genoemde wijze in te vullen.
Gezamenlijk bidden van het Onze Vader
In Lucas 11 lezen we toen Hij ergens aan het bidden was, dat een van de discipelen tegen Hem zij, toen Hij ophield: Heere, leer ons bidden, zoals ook Johannes zijn discipelen geleerd heeft. Daarna gaf Hij ons “Het Onze Vader” als het volmaakte gebed. Bij ons allen bekend en we bidden het in de dienst ook geregeld met de voorganger mee. Hoe mooi zou het zijn om in de algemene betrokkenheid van de gemeente, dit gebed hardop mee te bidden. Het is natuurlijk geen verplichting maar de kerkenraad wil hierbij aangeven dat het niet vreemd is om hardop mee te bidden. Dit zijn we immers ook reeds gewend bij bijvoorbeeld begrafenissen.
Zangmoment voor de kinderen
Sinds enige tijd is het de gewoonte in de ochtenddienst tijdens het zangmoment vóór de preek een kinderlied uit Weerklank te zingen. De ervaring is dat het aantal geschikte kinderliederen beperkt is. Daarom heeft de kerkenraad nagedacht over de manier waarop dit moment anders ingevuld kan worden. Tijdens ons bezinningsproces kwamen we de boekjes ‘Psalmboek voor jonge kinderen’ op het spoor. Dit zijn twee deeltjes die elk 25 psalmverzen met bij elk vers een herkenbare kleurenillustratie bevatten. Het voorstel is nu om elke maand een psalmvers uit dit boekje te kiezen en dat te zingen tijdens kerkdiensten waarin predikant voorgaat. Hij zal dan de uitgekozen Psalm uitleggen en iets vertellen over de bijbehorende illustratie. Om het voor de jonge kinderen nog herkenbaarder te laten zijn, worden aan elk gezin de twee boekje ter beschikking gesteld. Zo kan er ook in de gezinnen al over het Psalmvers worden gesproken.